![]() |
||
|
|||||||
|
|
|
|
| DGS Kategorisi Arşivi Gündemini kaybetmiş konular burada saklanır.Kimse mesaj yazamaz,konu açamaz. |
|
|
Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
#1 |
|
Prof
Giriş Tarihi: 23-06-04
İtibar Gücü: 75
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Programla ilgili yorumlarınızı burada yapabilirsiniz..
Aperiondan verdiği linki ilk meseja ekliyorum Konu: Dikey geçiş sınavı Konuklar: Eğitim Danışmanı Sadık Gültekin ve YÖK Başkanvekili İsa Eşme Celal Pir: Yeni bir NTV'ye Sorun programıyla tekrar karşınızdayız. Sayın seyirciler bugünkü programımızda dikey geçiş sınavı başvurularını ele alacağız. Meslek yüksekokulları ve açıköğretim önlisans programları mezunlarının lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınav için başvurular 17 Nisan'da başladı. Başvurular 26 Nisan'da sona erecek. Bu sene sınav başvurularıyla ilgili önemli değişiklikler meydana geldi. Adaylarda okullardan en fazla 5 yıl önce mezun olma şartı aranıyor. Ayrıca adaylar sınava en fazla 3 kere girebilecek. Biz de bu konuda sizden gelecek çok sayıda soruyu Eğitim Danışmanımız sayın Sadık Gültekin'e yönelteceğiz. Ayrıca Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanvekili Profesör Doktor sayın İsa Eşme'den de konuyla ilgili bilgi alacağız canlı telefon bağlantısında ama her zaman olduğu gibi önce bize ulaşabileceğiniz, soru ve görüşlerinizi aksettirebileceğiniz telefon numaralarıyla başlamak istiyoruz programımıza. Telefon numaramız 0 212 335 40 35, Turkcell ve hazırkart sahipleri de acıkhat yazıp boşluk bıraktıktan sonra soru ya da görüşlerini yazıp 7710’a kısa mesaj gönderebilirler ya da isterseniz 0 533 279 90 11 numaralı hattımıza kısa mesaj gönderebilir veya internet üzerinden www.ntvmsnbc.com adresinden de bize ulaşıp soru, görüş ve önerilerinizi aktarabilirsiniz. Evet dikey geçiş sınavı dedik, konuyla ilgili sayın Gültekin’e döneceğim ama önce telefon hattımızda Profesör Doktor sayın İsa Eşme var. Profesör Eşme hoşgeldiniz efendim programımıza. İsa Eşme: Hoşbulduk efendim. İyi yayınlar diliyorum. Celal Pir: Hemen ben bir kaç soruyla konuyu aydınlatalım istiyorum. Bir öğrenciden, sayın Ayşin Kemali’den gelen soruyu aktarayım size, diyor ki; Ayşin Kemali (Öğrenci): Bu yıl sınava girecek adaylarda okuldan en fazla 5 yıl önce mezun olma şartı aranıyor. Ayrıca adaylar en fazla 3 kere sınava girebiliyor. Bu kararda bir değişiklik var mı? Adayları böyle kısıtlamak ve son dakikada karar değiştirmek biraz haksızlık olmuyor mu? Celal Pir: Kendisine ne diyebiliriz? İsa Eşme: Efendim bu kararda değişiklik yok. Daha önce bu yargıya gitti bilindiği gibi. Fakat yargı burada bizi haklı buldu. Buradaki amaçta şudur; biliyorsunuz dikey geçiş sınavı bilgilerin taze olmasını gerektirir. Öğrenci diyelim ki 10 yıl önce mezun oldu, sonra yüksek öğretimin işte 4 yıllık programına geçti. Eğer bilgileri taze değilse orada başarılı olma şansı yok. Yani böyle bir değişiklik zaten, gerek eğitim kalitesinden ödün vermemeyi, gerekse öğrencileri düşünmemizden kaynaklanmaktadır. Celal Pir: Anladım. İsa Eşme: Yani sonuç olarak sınavın 3 defa, öğrencinin 3 hakkının olması ve 5 yıldan daha öncekilere uygulanmaması hem eğitim kalitesi bakımından hem de öğrencilerin başarısı bakımından bana göre önemli ve yerinde bir karardır. Celal Pir: Peki efendim. İzninizle bir başka öğrenci Ali Osman Kara da bir soru aktarmış, bunu da sizinle paylaşmak istiyorum. Ali Osman Kara (Öğrenci): Dikey geçiş sınavı trcihleri neden Nisan ayında yapılıyor? Neden sınav sonucunun açıklanması beklenmiyor? Celal Pir: Kendisine ne diyebiliriz? İsa Eşme: Efendim bu biliyorsunuz bir sınav takvimi vardır. Mesela seneki sınav 16 Temmuz 2006’da Pazar günü yapılacak. Diğer eğitimle bunun entegre olması lazım. Sanıyorum bu nedenle sınav tarihi Nisan ayı olarak tespit edilmiş olmalı ama tabi bu eleştiriler değerlendirilebilir, ilgili kurullarda değerlendirilir. Gerekirse değiştirebilir. Şu andaki uygulama böyle. Celal Pir: Peki. Profesör Eşme öğrencilerden gelen sorulardan Altan Hamoğlu’nun sorusunu da izninizle size aktarmak istedim. Altan Hamoğlu (Öğrenci): Sınav sonuçları çok geç açıklanıyor, neden böyle oluyor? Ve soruları da yayınlamıyorsunuz, neden yayınlanmıyorsunuz, bir bilgimiz olurdu. Celal Pir: Sorular yayınlansa demek bir sonraki sınava çalışmak için bir fırsat olabilirdi diyor. İsa Eşme: Soruların yayınlanıp yayınlanmaması ÖSYM’yi ilgilendiriyor. Tahminime göre bir soru bankası oluşturuluyor. Çünkü ÖSYM’nin çok sayıda sınavla işgaliyetini hepimiz biliyoruz. Bu soruları hazırlamak, düzenlemek o kadar kolay iş değildir. Dikey geçiş sınavlarında da alanlar çok farklı olduğu için çok büyük sorunlar yaşanmaktadır. İşte soruları gerektiğinde yeniden kullanabilmek ve soru bankasına dahil edebilmek için bunları yayınlamıyorlar ama öğrencilerimiz girdiklerinde aşağı yukarı soruların mahiyetini, konuların mahiyetini, neler sorulduğunu biliyorlar. Bir de işte en çok 3 defa girilebilmesi ve 5 yıldan daha önceki öğrencilerin alınmaması nedeniyle bana göre yayınlanması ÖSS sınavları çokta gerekli değil diye düşünüyorum. Bunlar çünkü eğitim, öğretime dayalı sorular doğrudan doğruya. Öğrenciler işte 2 yıllık eğitimde edindiği bilgilere dayalı sorular. Çok fazla gerekli olduğunu düşünmüyorum ama yayınlanmamasının asıl sebebi soru bankası şeklinde toplanmasından kaynaklanıyor. Celal Pir: Son bir cümle; acaba bu sene ne kadar öğrencinin bu sınavlara girmesi bekleniyor? İsa Eşme: 8 bin civarında kontenjanımız var. Bu meslek yüksek okulları öğrencileri için çok büyük bir avantaj Celal bey. Şu kadar söyleyeyim; bunu daha önceki programlarımda da NTV’de dile getirmiştim. ÖSS sonuçlarına baktığımızda meslek lisesi öğrencilerimizden mühendislik programlarına geçebileceklerin sayıları 2.000-2.500 civarındadır. Yani net sorulara baktığınız zaman matematik ve fen sorularına, sayı buralardadır. Biz dikey geçişte 8 bin öğrencimizi meslek yüksek okullarından doğrudan doğruya lisans programlarına alabiliyoruz. Çok büyük bir imkandır bu. Ben öğrencilerimizin bundan yararlanmaları için elimden gelenlerini yapmalarını öneriyorum. Böyle tek tük küçük sorunlar olabilir. Bunları tabiki biz masaya yatırıp gerektiğinde düzenleriz ama gerek 3 defa sınav hakkının olması, gerekse bunun 5 yılla sınırlı kalması tekrar ediyorum eğitimin niteliği bakımından çok önemlidir. Celal Pir: Profesör Eşme çok teşekkür ediyorum, kolaylıklar gelsin. İsa Eşme: Ben teşekkür ediyorum, iyi yayınlar diliyorum Celal bey. Celal Pir: Sağolun. Evet Sadık Gültekin’e dönüyoruz. Hoşgeldiniz hocam. Sadık Gültekin: Hoşbulduk. Değerli hocamı dinledik. Katılmadığım bazı noktalar var, bunları ben arz etmek istiyorum. Celal Pir: Tabi buyrun. Sadık Gültekin: Müsaadinizle. Şimdi tercihlerin Nisan ayında yapılması yani başvurularla birlikte yapılması bence büyük bir hata. Niye bu şekilde yapılıyor? Takvim sıkışık olduğu için aslında böyle yapılıyor. Çünkü ÖSYM’nin sınav takvimi oldukça yoğun. Bu sınav Temmuz ayında yapıldığı için sonuçlar Eylül’de açıklanıyor. Şayet tercihler Eylül ayında sınav sonuçları açıklandığı zaman yapılacak olsa tekrar bir ek günlere ihtiyaç olacak. Dolayısıyla bu sefer bu tercihlerin sonuçlarının açıklanması Ekim aynıa sarkacak. Sarkmaması için şimdiden yapılıyor. Sadece o trafikten dolayı ama pedagojik olarak yanlış. Yani çocuk sınava girmeli, puanını görmeli, taban puanları da görmeli ondan sonra tercihini yapmalı. Celal Pir: Daha sıhhatli bir şey. Sadık Gültekin: Bu birinci hatamız. Sadece takvimin sıkışıklığından dolayı bu şekilde yapılıyor onu hemen belirtmekte fayda var. ikinci hata da şu; daha önceki yıllarda da biz defalarca ÖSYM’ye başvurduğumuz halde sınavı yayınlamak için sorularını yayınlamak için ne yazık ki bu izni, müsaadeyi biz alamadık. Gerekçe olarakta şu gösteriliyor. Tabiki bu ÖSYM’nin sorunu değil açıkçası. Bu sınavların hazırlanması için sorulara telif ücret ödeniyor. Dolayısıyla bu bayağı pahalı bir meşakatli bir yatırım, iş. Bundan dolayı sorular verilmiyor. Fakat adaylar yani bu sınava giren 50 bin, 60 bin çocuk dah sıcağı sıcağına sınavdan çıktıktan sonra neyi, nasıl yantıladığını, doğrusunu, yanlışını bilmek istiyor ki o onun en doğal hakkıdır. Sadece pahalı olduğu için, telif ücreti ödediğimiz için biz bunları yayınlayamayız mantığı bu devirde açıkçası çokta geçerli bir mantık değil. Çünkü aday, sınava giren aday bunun bedelini ödüyor. Dolayısıyla bu soruları görmekte onun en doğal hakkı diye düşünüyorum. Celal Pir: Sınavda görüyor ama Sadık Gültekin: Sınavda görüyor ama sınavdan sonra bunun değerlendirilmesi çok daha farklı bir olay. Celal Pir: Tabi bu arada Profesör Eşme de söyledi. Bazı noktalar değerlendirilebilir dedi. Ben izninizle sorularla devam edeyim. Bir öğrenci sayın Çetin Denizer diyor ki; Çetin Denizer (Öğrenci): Dikey geçiş sınavı tercihlerini nasıl yapmak gerekir? Sadece 8 tercih yapabilecek olmamızın sakıncaları neler? Celal Pir: Şimdi birinci soru zaten tercihle ilgili olduğu için. Sadık Gültekin: Tercihle ilgili yine burada bir sıkıntı var. Hani tercihlerin bu dönemde yapılması yanlış dedik. Tercihlerinin 8 ile sınırlandırılması da bence yanlış bir uygulama. Çünkü ÖSS’de adayların 24 tane tercih yapablime hakkı var. Dolayısıyla burada hani 24 olmasa da en azından bir 12 tercih serbestliği sağlanması gerekiyor ki 8 tane tercih adaylar için son derece kısıtlayıcı bir tercih sayısı. Celal Pir: Peki tercihleri nasıl yapmak gerekiyor? Sadık Gültekin: Tercihleri yaparken yani ÖSS’ye bu tercihleri yapacak olan adaylarımız daha önce ÖSS’ye giren adaylarımız yani oradaki işleyiş, mantık neyse yerleştirme mantığı neyse buradaki de onun aynısı. Orada 24 tane tercih yapma hakkı vardı, ona göre değerlendirme yapılıyordu. Burası ondan biraz daha küçük çapta. Aynı mantık burada da işliyor. Yani kontenjanlara ve taban puana, adayın aldığı puana, arz talebe bağlı olarak bu tercihler düzenleniyor. Celal Pir: Değişiyor. Ayhan Işık, o da bir öğrenci diyor ki; Ayhan Işık (Öğrenci): 2 yıllık özel bir üniversitede okumaktayım. İkinci yılımı bitirdikten sonra dikey geçiş sınavına başvuruda bulunacağım. Tercih yaparken 4 yıllık özel bir üniversiteyi tercih edebilir miyim? Sadık Gültekin: Şimdi hemen şunu düzeltelim; özel üniversite kavramı değil, vakıf üniversitesi bu bilgi olarak verelim. Celal Pir: Evet vakıf üniversitesi tamam. Sadık Gültekin: Şimdi 2 yıllık meslek yüksek okuluna aday ister devlet üniversitesini, ister vakıf üniversitesini okumuş olsun bu dikey geçiş sınavına giripte lisans programlarını tercih tamamıyla kendisine aittir. İster devlet üniversitelerini tercih edebilir, ister vakıfı tercih edebilir, isterse her ikisini birden tercihlerinin arasına koyabilir. Yani vakıfta okuyan sadece vakıfı yazabilir, devlette okuyan sadece devleti yazabilir diye bir kısıtlama söz konusu değil. Celal Pir: Peki kazanma, kaybetme şansıyla alakası var mı? Sadık Gültekin: Şöyle bir olay var; tabiki vakıf üniversiteleri bir ücrete dayalı olduğu için onların kontenjanlarını değerlendirmek kazanma yüzdesi olarak çok daha yüksektir. Çünkü devlette daha ucuz olduğu için oradaki arz ve talep dengesi çok daha kısıtlayıcıdır ama vakıf üniversitesini yazdığı zaman tabiki ücretini de dikkate almak koşuluyla kazanma şansı çok daha yüksektir. Celal Pir: Peki efendim. İzninizle yine bir öğrenci sayın Kemal Caneri’nin sorusunu aktaralım, diyor ki; Kemal Caneri (Öğrenci): 2 yıllık devlet okulunda okuduktan sonra 4 yıllık özel okulu tercih edebilir miyiz? Sadık Gültekin: Tabiki az önce bunu yanıtladık. Vakıf üniversitesini de yazabiir, devlet üniversitesini de yazabilir. Celal Pir: Yani özel okul, özel okul, özel okul devlet, devlet özel okul herhangi bir eşleşme yok. Sadık Gültekin: Öyle bir eşleşme yok. Birebir eşleşme yok. Bu sadece adayın kendi durumuna göre istediği tercihi yapabilir. Celal Pir: Peki burada önemli olan şu nokta değil mi? Mesela devlet üniversitesinde herhalde çok ucuz ve cüzzi bir fiyatla okuyorsunuz bilmiyorum ne kadar ama vakıf üniversiteleri çokta pahalı. Zannediyorum 10 bin Ytl’ye kadar çıkan fiyatlar var. Sadık Gültekin: Civarında evet. Celal Pir: Bunu karşılamak için burslar da verilmiyor mu bü tür sınavlar sonunda? Sadık Gültekin: Hayır, kesinlikle. Zaten vakıf üniversitesini kazanan bir aday ister burslu programını kazansın, ister ücretli programını kazansın herhangi bir burs’a kesinlikle dışarıdan herhangi bir burs’tan yararlanamaz. Bu çok önemli bir nokta. Ancak aday vakıf üniversitesindeki gösterdiği başarıyla doğru orantılı olarak kendi burs kazanabilir. Celal Pir: Çeyrek burs, yarım burs, tam burs dedikleri? Sadık Gültekin: Evet, bundan yararlanabilir. Yalnız İsa hocamın katılmadığım bir nokta daha var ki bu çok önemli bence. Şimdi sayın hocam dedi ki; kısmen doğru yani bu geçeli olabilir. Dedi ki; yeni mezun olan adayların yani bilgileri taze olan adayların bu sınava katılmasına ve bu sınavı kazanmasını istiyoruz dedi. Hani 5 yıl önce mezun olma şartıyla 3 kez girebilme. Fakat ben bir birey olarak daha önceki yıllarda mezun olmuş olabilirim, ben okuma aşığı olabilirim, belki o dönemde benim şartlarım maddi ve manevi şartlarım belki de bilincim okumak taraftarı değildi. Fakat sonradan ben değiştim, okumak istiyorum, böyle de bir imkan varmış. Niye böyle bir kısıtlama olsun ki? Yani benim bilgilerimin tazeliği sadece mezun olduğum yılla mı alakalıdır? Belki ben kendimi geliştirdim, belki ben sonradan daha çok çaba sarfettim, belki ben şimdi akıllandım diyelim tırnak içerisinde söylüyorum. Okumak istiyorum, yanıyorum. Niye ben bunu değerlendirmeyeyim ve birinci nokta. İkinci nokta ki bu çok önemli bir nokta. Bakın Amerika’da, Avrupa’da insanlar liseyi bitirdikten sonra, koleji bitirdikten sonra hemen üniversiteye gitmezler veya bizdeki gibi üniversiteyi 4 yılda veya 5 yılda bitirmezler. Dondururlar, iş hayatına atılırlar, eksiklerini fazlalıklarını görürler, ihtiyaçlarını görürler, ondan sonra tekrar geri dönerler. Bizde herşey peşpeşe olmalıdır. Ortaokul bitecek hemen liseye başlayacağız, lise bitecek hemen üniversiteye başlayacağız, üniversite bitecek hemen master yapacağız, o bitecek doktora yapacağız, ondan sonra askere gideceğiz, ondan sonra geleceğiz iş hayatına başlayacağız. Bizde herşey böyle film şeridi gibi devam edecek. Halbuki ben iş hayatına atılmalıyım, eksiğimi, noksanımı, ne isteniliyor, ne fazlam var bunu görmeliyim. Tekrar onu pekiştirmek için geri dönmeliyim, tekrar okumalıyım. Yani eğitim öğretim yaşam boyu hayat boyu devam eden bir süreçtir ama bizde diyoruz ki; bitince hemen öteki başlasın. Bunlar yanlış şeyler. Celal Pir: Doğru. İzninizle bir öğrencinin sorusunu aktarayım size, sayın Nur Gencer demiş ki; Nur Gencel (Öğrenci): 2 yıllık İTÜ Denizcilik Meslek Yüksek Okulu öğrencisiyim. Dikey geçiş sınavında 4 yıllık İTÜ Denizcilik Fakültesini yazmayı düşünüyorum. Meslek yüksek okulunda, okul diplomasını alabilmek için 6 aylık deniz stajına çıkmam gerekiyor. Eğer dikey geçiş hakkı kazanırsam meslek yüksek okulu diploması hakkını kaybetmemek için meslek yüksek okulu stajını tamamlayıp mı fakülteye geçeceğim? Yoksa fakültede başarısız olursam meslek yüksek okulu diploma hakkım saklı kalır mı? Sadık Gültekin: Öncelikle adayımız bu stajını tamamlayacak. Çünkü mezun olabilmek için bu stajın tamamlanması gerekiyor ki bu adayımızın hakkıdır, bu stajını tamamlayacak bu bir. İkincisi, diyelim ki bu stajı da tamamladı, sınavı da kazandı, dikey geçiş sınavıyla 4 yıllık lisans programına girmeye hak kazandı. Fakat hazırlık senesinde aday başarılı olamadı veya şartlarından dolayı devam etmek istemedi. Bu lisansı kaydını sildirdiği zaman meslek yüksek okulundaki diploması aynen geçerliliğini korumaktadır yani oradaki başarısızlık buradaki hakkı kesinlikle elinden almaz. Celal Pir: Peki. Öğrenci Cihan Korkmaz demiş ki; Cihan Korkmaz (Öğrenci): Tercih formunda okula yerleştiğimiz yıl sorulmakta. Ben 1999 senesinde yerleştim ancak bir sene kayıt dondurup 2000 yılında başlayıp sınıfta kalmadan 2002 yılında mezun oldum. Şimdi ben hangi seneyi yazacağım? Sadık Gültekin: Kazandığı seneyi yazacak. Yani kaydını dondurmuş olması veya devam etmiş olması kendi özel nedenidir. Fakat üniversiteye kayıt yaptırdığı 99 senesi onun kayıt senesidir, onu yazacak. Celal Pir: Ahmet Pamir o da bir öğrenci, diyor ki; Ahmet Pamir (Öğrenci): Okurken yerleştiğimiz lisans programında 2 dersten bütünleme veya sene tekrarına kalma durumumuz olursa kaydımız silinir mi? Sadık Gültekin: Şimdi yani bu hazırlık senesini adayın başarılı bir şekilde tamamlaması gerekiyor, kural bu. Yani adayın üçüncü sınıftan devam edebilmesi için bu lisans tamamlama yılını başarılı bir şekilde tamamlaması gerekiyor, onu tamamlamadığı taktirde her türlü kaybetmiş olur. Celal Pir: Kaydı silinir diyorsunuz? Sadık Gültekin: Evet kaydı siliniyor. Celal Pir: Efendim Figen Kaya öğrenci ve Galatasaray Üniversitesi’nde okuyormuş; Figen Kaya (Öğrenci): Galatasaray üniversitesi muhasebe bölümü ikinci sınıf öğrencisiyim. Alanımız dışında tercih yapabilir miyiz? Puanlarımız düşer mi? Sadık Gültekin: Şimdi burada bakın kılavuzda çok önemli bir madde var. Meslek yüksek okulunda okuyan adayların hangi lisans programlarını tercih edebileceklerine dair tablo 3, sayfa 93’te başlıyor. Orada diyor ki bakın şu cümle çok önemli; bu gösterilen yani ön lisans mezuniyet alanıyla tercih yapılabilecek lisans programları haricindeki, dışındaki lisans programlarından yapacağınız tercihler geçersiz sayılacaktır. Celal Pir: Yani sadece kendi alanında tercih yapabiliyorsunuz? Sadık Gültekin: Alanındaki tercihler geçerli olacaktır, onun haricindekiler tamamıyla geçersiz olacaktır. Celal Pir: Sadece egzejare etmek için söylüyorum, diyelim ki; mühendisim, tıp alanında tercih yapamam. Sadık Gültekin: Evet. Diyelim ki; adalet meslek yüksek okulundan aday mezun olmuş. bu aday ancak hukukla ilgili yerleri tercih edebilir. Celal Pir: Anladım. Sadık Gültekin: Mesela siyasal bilgiler fakültesini, siyasal bilimleri, uluslararası ilişkileri tercih edemez. Celal Pir: Öğrenci Eren Sancar diyor ki bize; Eren Sancar (Öğrenci): Üniversitelere DGS ile gelen öğrencilere İngilizce hazırlık programında nasıl şartlar sağlanıyor? İngilizce hazırlık programı sonunda başarılı olamayan öğrencilerin durumu ne oluyor? Sadık Gültekin: Evet bu güzel bir soru bakın yine kılavuzun birinci sayfasında 1’e 9. ncu maddede şöyle bir ifade var, diyor ki; yabancı dil hazırlık sınıfında başarısız olarak ilişiği kesilen öğrenciler Türkçe eğitim yapan aynı adlı yüksek öğretim programlarına ÖSYM’ce yerleştirilir. Şöyle bir örnek verelim. Diyelim; Celal Pir: Yani bir daha sınava girmeden mi? Sadık Gültekin: Bir daha sınava girmeden. Diyelim ki öğrenci İngilizce eğitim, öğretim yapan Ortadoğu Teknik Üniversitesi makine mühendisliğini kazandı. Fakat burada İngilizce hazırlıkta aday başarısız oldu, kaydı silindi. Aday Ankara’da veya Ankara’ya yakın olan bir şehirde yine makina mühendisliğine ama bu sefer Türkçe eğitim, öğretim yapan bir makine mühendisliğine aday ÖSYM’ye tekrar durumunu belgeleyen bir dilekçeyle başvuracak, ÖSYM ona tekrar makine mühendisliğine, Türkçe olan bölüme yerleştirecek. Celal Pir: Yani yeniden sınava girmesine ihtiyaç yok? Sadık Gültekin: Bir daha sınava girmesine gerek yok. Celal Pir: Peki. Teknisyen Buket Demirel diyor ki; Buket Demirel (Teknisyen): Ben İzmir Ekonomi Üniversitesi MYO Tekstil mezunuyum. Akademik ortalama kısmına not ortalamamı mı yazacağım? Geçen sene okul göndermemişti, bu sene açıkta kaldım, ne yapacağım? Sadık Gültekin: Şimdi not ortalamasını yazacak. Yani 2 yıllık meslek yüksek okulundaki notunu yazacak. Fakat bu not direk olarak kullanılmıyor. Çünkü ÖSYM puanları hesaplarken bunu ağırlıklandırıyor, yani 2 yıllık meslek yüksekokulundaki başarı notu mesleki ağırlıklı orta öğretim başarı puanına dönüştürülüyor. Dolayısıyla bunun da yüzde 60’ı puana katılıyor. Aday mezun olduğu notu yazacak ve ÖSYM buradan ağırlıklı ön lisans başarı puanını hesaplayacak. Celal Pir: Efendim Oktay Gülmez, o da bir teknisyen diyor ki; Oktay Gülmez (Teknisyen): Meslek yüksek okulu elektrik bölümü mezunuyum. Açık öğretim fakültesine sınavsız geçiş hakkım var mıdır? Önce bunu öğreneyim. Sonra da dikey geçişle aynı bölüme girebilirim. Sadık Gültekin: Vardır. Şimdi açık öğretim fakültesine geçme hakkı vardır. Fakat şöyle bir kural vardır; aday hem lisans örgün programda aynı bölüme hem de açık öğretim fakültesinde aynı bölüme devam edemez. İkisinin birbirinden farklı olması gerekmektedir. Ben yine müsaadenizle Celal Pir: Tabi buyrun. Sadık Gültekin: İki noktada daha var ki bu da noksanlardan, hatalardan demeyelim 2 tanesi. Celal Pir: Eksiklik diyelim. Sadık Gültekin: Eksiklik diyelim. Taban puanlar sonuçlar açıklandığı zaman, taban puanlar açıklanmıyor. Yani diyelim ki bana kazandım veya kaybettim diye bir belge geliyor. İşte taban puanım da geliyor veya şu bölümü kazandın diye geliyor. Fakat ben diğer bölümlerin taban puanlarını görebileceğim şöyle bir taban puanlar listesi açıklanmıyor. Bu ancak daha sonra yani başvuru sırasında açıklanıyor. Halbuki ben nereyi kazanabilirmişim, hani nereyi kaç puanla kaybetmişim bunu da görmem gerekiyor. Bu birinci eksik. Celal Pir: Yani devlet sana bir yeri kazandın sen bununla yetin artık, oralara bakma bile demek istiyor. Sadık Gültekin: Bakma anlamına geliyor ne yazık ki. Diğer bir önemli nokta da şu; bakın ÖSS’de ek yerleştirme denilen bir olay var. Yani Temmuz ayında biz normal tercihlerimizi yaparız. İşte Ağustos’un ortası gibi kim kazanır, kim kaybeder o belli olur. Sonra Ağustos’un sonu gibi üniversitelere yerleştirme yapılır. Daha sonra boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılır. Fakat ne hikmetse yine ama tarih sıkışıklığından dolayı bu dikey geçişte ek yerleştirme olayı yapılmıyor. Halbuki bunların yapılması lazım. Celal Pir: Boş mu kalıyor? Mesela gitmeyen ... Sadık Gültekin: Boş kalıyor. Diyelim ki hani 50 kişilik yer bile boş kalsa bu devirde 21. nci yüzyılda Türkiye için 50 kişinin boş kalması, okuyamaması çok büyük bir lükstür bizim için. Bizim buna tahammülümüz yok. Bu ek yerleştirme, bu imkanın çocuklara sunulması lazım ki bunlar hani böyle yapılması çok zor olan şeyler değil açıkçası. Yani yazık. Celal Pir: İzninizle bir öğrenci Mehmet Yılmaz’ın sorusunu da aktaralım. Mehmet Yılmaz (Öğrenci): Ben dikey geçişle mühendislik fakültesine girdim ve bu sene de mezun oluyorum. Fakat ilk sene bu okuldan atılma ihtimali olduğu için çok zor günler geçirdik. İlk senemizde psikolojimiz bozuldu. Bu konuda bir kolaylık yapılması düşünülüyor mu? İntibak süresi ile ilgili bir değişiklik olacak mı? Celal Pir: Mesela gerçekten önemli bir ..... Sadık Gültekin: Çok önemli. Bakın dikey geçiş, programın başından beri bu dakikaya kadar hep eksiklerden, hatalardan, noksanlardan bahsettik. Yani dikey geçiş sınavı 2000 yılında başladı, o tarihten beri hep bir takım sıkıntılarla mücadele ediyoruz. Diğer bir nokta da şu; bu intibak senesinde hakikaten psikolojisi bozulan çocuklar oluyor. Çünkü bu çocuk 4 yıllığı okumak istiyor ve var gücünle bunu başarmaya çalışıyor. Fakat o kadar kesin ve katı kurallar var ki yani başaramadığın taktirde başka bir hakkın yok ve o tarihe kadar ki başardığın bütün herşey de ne yazık ki sıfırlanıyor. Çocuk belki bir daha hani 3 sefer sınava katılma kuralından dolayı belki bir daha sınava katılamayacak. Çocuğun bu kadar şeyleri başardıktan sonraki bütün çabası, emeği boşa gitmiş olacak. Niye bu çocukları kaybediyoruz? En azından bunlara bir şans daha, bir sene daha uzatma veya bunları tamamlama imkanı. Başardın başardın, başaramadın hepsi gitti ve geriye dönüşü de yok bir daha. Bunların bir daha gözden geçirilmesi lazım. Celal Pir: Katılıyorum görüşlerinize. İzninizle burada noktalamak istiyorum sayın Sadık Gültekin programı. Sadık Gültekin: Peki çok teşekkür ederim. Celal Pir: Çünkü süremiz doldu. Umuyorum öğrenciler başarılı olurlar. 8 bin de kontenjan var, bu da az bir kontenjan değil. Bütün dileklerimizi, isteklerimizi aktarmaya gayret gösterdik. NTV’ye Sorun’a bugün için burada nokta koyuyoruz. Yarın yine birlikte olacağız. 24 saat açık hattımız sürekli açık. Bize her konuda fikir, öneri, kritik ve düşüncenizi aktarabilirsiniz. Lütfen bu hakkı kullanın. Hoşçakalın efendim.
Lütfen kusura bakmayın, 100 tane özel mesaj geliyor her gün, birine 2 dakika ayırsam 4 saatim sadece özel mesaj cevaplama ile geçecek, lütfen sorularınızı forumda sorunuz, özel mesajları cevaplayamıyorum. Bu mesaj en son " 20-04-06 " tarihinde saat 20:00 itibariyle Utku tarafından düzenlenmiştir.... |
|
|
| dikeygecis.org Reklam |
|
|
#2 |
|
durgun üye :(
Giriş Tarihi: 02-08-05
İtibar Gücü: 52
![]() |
utku bu program kaçta ve ne zaman yayınlanıyor
|
|
|
|
|
#3 |
|
Zeka³ Üye Dikkat!
Giriş Tarihi: 21-02-06
İtibar Gücü: 42
![]() |
ya ben yeni açtım 2 de mi başladı bu program? programdan sonra bu programın videosunu bulabileceğimiz yer var mı? bulamıycksak biri bana anlatsın ne kaçırdığımı hehehe
![]()
|
|
|
#4 |
|
Administrator
Giriş Tarihi: 02-11-04
İtibar Gücü: 77
![]() |
şu anda yayınlanıyor, yök başkan yardımcısı konuştu ama bir şey bilmiyor
sınır kalsın iyidir dedi, sorular yyayınlanmasın havuz kurur dedi ![]() yani süre bitti gene neymiş efem 8 bin kontenjan yetermiş ![]()
2003 Cumhuriyet Üni. Önlisans 2005 Ankara Üni. Lisans + Yandal 2008 Sakarya Üni. Yüksek Lisans Bu mesaj en son " 20-04-06 " tarihinde saat 15:42 itibariyle EquinoX tarafından düzenlenmiştir.... |
|
|
|
|
#5 |
|
Hemen Dönecek?!!
Giriş Tarihi: 19-06-05
İtibar Gücü: 63
![]() ![]() ![]() ![]() |
yeterli süre ayrılmıo tartışmak için
![]()
|
|
#6 |
|
Zeka³ Üye Dikkat!
Giriş Tarihi: 21-02-06
İtibar Gücü: 42
![]() |
ha şimdi gördüm bu konuşmaların metni websitelerinde yayınlanacakmış..
|
|
|
#7 |
|
SiTEKOLiK
Giriş Tarihi: 15-10-04
İtibar Gücü: 63
![]() |
Daha önce programlarda adi bile gecmeyen DGS ilk defa konusuldu..Yirmi dakikalık bir programdi sorunlar soylendi ama bir cevap verilemedi..Reklamlarıyla son buldu..
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Administrator
Giriş Tarihi: 02-11-04
İtibar Gücü: 77
![]() |
Alıntı:
|
|
|
#9 |
|
JANDARMA
Giriş Tarihi: 26-08-05
İtibar Gücü: 56
![]() |
bence bi rüya gibiydi... herkes uçup gitti birden yine kaldık biz sorunlarımızla başbaşa..
![]()
|
|
|
#10 |
|
=)))
Giriş Tarihi: 27-08-05
İtibar Gücü: 66
![]() ![]() ![]() |
yokya bunlardan hıcbısey olmaz bırı dıyor mantıksızlık dıgerı dıyor kalıtelı egıtım ıcınbole olması lazım bos bu turkıye ya
![]()
| Arkadaşlarınızla Paylaşın |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|