DGS - Dikey Geçiş Sınavı - İntibak - MYO
Google

Geri Git   DGS - Dikey Geçiş Sınavı - İntibak - MYO > Eğitim Ve Kariyer > Rehberlik ve Eğitim Haberleri
Anasayfa Kayıt Konuları Okundu İşaretle

Rehberlik ve Eğitim Haberleri Nasıl ders çalışmalıyız,ders çalışma teknikleri,Türkiye ve dünyadan eğitim haberleri burada.

Yanıtla

Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-09-07, 00:26   #1
Üye

Giriş Tarihi: 22-09-07
İtibar Gücü: 18 Ph4r3ll Sanal Karizma İstemiyor
Eğitimde Yeni Bir Model

Eğitimde Yeni Bir Model

21. asra yaklaştığımız şu günlerde bilgi çağının ihtiyaçlarına cevap verecek bir eğitim arayışı içinde yeni yeni eğitim teori ve modellerinin ortaya çıktığına şahit oluyoruz. Güneş enerjisi konusunda otoriter isimlerden Pakistanlı Prof. Dr. Lübnia Raziye İcaz, fizik ve ileri teknolojide 20 tane buluş sahibi olmasnın yanında, eğitime yıllarını vermiş ve yüzlerce öğrenci yetiştirmiş bir öğretmen olarak, Öğrenme alanında da “patenti” kendisine ait bir yeni model ortaya koyup bunu başarı ile uygulamaktadır. Öyle ki, kurduğu model ile çalışan “öğrenme laboratuarları” MIT, California vs. gibi dünyanın sayılı birçok üniversitesinde kabul edilmiş ve halen uygulanmaktadır.
Prof. Dr. Lübnia Raziye İcaz’ın modeli üç safhadan oluşuyor. Bunlar “teşhis, reçete ve tedavi” denen üç kademe şeklindedir. Önce bu safhalar şema halinde verilip, arkasından bunların ne şekilde yorumlanacağı anlatılacaktır. Bu modelin en çarpıcı yanı, her öğrencinin tamamen farklı özellik ve ihtiyaçlara sahip bir fert olduğu kabul edilerek yaklaşılmasıdır. Değişik üniversitelerde kontrol ve deney karşılaştırılmış ve yeni model sayesinde, ortalarda yer alan büyük öğrenci çoğunluğunun iyi öğrenen az sayıda başarılı öğrencilerin seviyesine çıktığı gözlenmiştir. Çok iyi bir fizikçi olan Prof. Dr. Lübna, modelini fen eğitimi üzerine kurmuş olmasıyla birlikte, bu modelin ufak değişiklikler yapılarak diğer dallarda da kullanılması mümkündür.
Model dikkatle incelendiğinde, her bir öğrenci farklı bir hastalığa sahipmiş gibi düşünülerek, ona göre farklılaşan teşhis, reçete ve tedavi uygulanması takip edilmektedir. İlk olarak teşhis safhasında, daha ilk derslerden itibaren öğrencinin derse ve öğretmene karşı tavır ve yaklaşımlarının çok iyi belirlenmesi, özgeçmişi, aile yapısı, ön bilgileri, genel kültürü, hangi türden öğrenme metodundan zevk aldığı ve özellikle zihnî yapısının ne tür bir öğrenme biçimine uygun olduğunun özel testler ve usuller yardımıyla araştırılıp tespit edilerek ona göre her bir öğrenci için ayrı ayrı dosyaların hazırlanması gerekmektedir.
Modelin bir başka özelliği, reçete safhasında gözleniyor. Her öğrencinin kendine has bir kişiliği ve öğrenme tarzından yola çıkışla, farklı eğitim ve öğrenme alternatifleri olduğu hesaba katılarak ve her öğrenciye uygun bir eşleştirme yapılarak bir tür “reçete” yazılıyor. Bu öğrenme tarzları, öğrencinin sosyal münasebetiyle, ihtiyaçları, kabiliyetleri, öğretmene bağımlılığı, okuyup anlama seviyesi motivasyonu, çalışmaktan hoşlandığı çevre ve zevk aldığı öğrenme metotlarına ve gereçlerine göre farklılık arz edebilmektedir. Buna mukabil eğitim alternatifleri de öğrencinin denetleme ve yardıma olan ihtiyacı, ne tür sosyal münasebetlerden hoşlandığı, hangi çalışma usulleri ve aktivitelerden zevk aldığı, okuma alışkanlığının hangi seviyede olduğu, okuduğu kitapların seviyesi ve yeterince öğrenmek için alıştırma ve problem çözmeye duyduğu ihtiyacın farklılığına göre değişiklik arz edebilmektedir.
Tedavi safhasına baktığımızda bu modelin klasik kara tahta metodu yerine, her öğrenciye göre farklılaşan değişik eğitim-öğretim metodlarının uygulanmasını tavsiye ettiği görülüyor. Bu bazen video, film, deney, proje, farklı kaynaklar şeklinde olabiliyor. Yine, öğrencinin düzenli derse katılımının adet olduğu klasik eğitim modeline göre eğer öğrenmenin gerçekleştiği gözleniyorsa, derse katılıp katılmamak serbest hale getiriliyor. Buna mukabil, bilenlerin bilmeyenlere anlatması, problem çözme ve tartışma saatleri, “office hour” denen özel danışma ve bilgi alış-verişi saatleri, proje hazırlama gibi faaliyetlere yönlendirilerek öğrencinin istediği ve hoşlandığı tarzda bir öğrenme süreci içine girmesi sağlanıyor, öğrencinin konuyu öğrenip öğrenmediği genelde klasik usulde düzenli sınavlarla denetlenirken bu yeni modelde final imtihanının dışında kişiden kişiye değişen ve farklı zamanlarda müdahale ve yardımı gerektiren denetleme şekilleri olabilmektedir. Bazılarında sadece başında yardımcı olmak yeterli gelirken, bazıları sonlara doğru yardıma ihtiyaç duymakta, bir kısmı sürekli ilgi istemekte veya değişik zamanlarda müdahalenin faydalı olabildiği farklı öğrenci tipleri ortaya çıkmaktadır.
Bu yeni model 21. yüzyılın bilgi çağı ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bir esneklik, zenginlik ve yetenek istediği ortadadır. Teorik yönünün fevkalade şümullü olmasının yanında pratikte ne tür zorluklarla karşılaşılabileceği bir soru işareti bırakmaktadır. Bununla birlikte bu yeni modelin dünyanın sayılı üniversitelerinde başarı ile kullanılmaya başlanması bizleri bu konuda meraka sevk etmektedir.
Aldığı öğrencilere mutlaka belli bir seviye kazandırmayı hedefleyen ve onlara dersi sevdirmeye azimli bir öğretmen için kurtarıcı bir can simidi veya yeni ufuk olarak kabul edebileceğimiz bu modelin, “mevzuatın” izin verdiği, eldeki teknik imkânların elverdiği ve iyice anlaşılıp uygulanabildiği kadarıyla dahi okullarımıza yenilik ve canlılık esintileri getirebileceğini ümit etmekteyiz.

* alıntı
Ph4r3ll Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
dikeygecis.org Reklam
Eski 27-09-07, 00:51   #2
Eyy Hayatt,,,

escaba_tr kullanıcısının avatarı

Giriş Tarihi: 26-12-06
İtibar Gücü: 33 escaba_tr Sanal Karizma İstemiyor
çok güsel bir yöntem umarım ümit etmekten öteye de geçilir ama bizim ülkemiz için kaçıncı yüzyılı beklemek lazım o da ayrı bi konu..çok güsel paylaşımların var Ph4r3ll. teşekkürler..
escaba_tr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-09-07, 01:07
Ph4r3ll
Bu mesaj silinmiştir. Ph4r3ll.
Eski 27-09-07, 02:13   #3
Trendy

textilci kullanıcısının avatarı

Giriş Tarihi: 12-10-05
İtibar Gücü: 57 textilci daha yenitextilci daha yenitextilci daha yenitextilci daha yenitextilci daha yeni
Alıntı:
ilk olarak teşhis safhasında, daha ilk derslerden itibaren öğrencinin derse ve öğretmene karşı tavır ve yaklaşımlarının çok iyi belirlenmesi, özgeçmişi, aile yapısı, ön bilgileri, genel kültürü, hangi türden öğrenme metodundan zevk aldığı ve özellikle zihnî yapısının ne tür bir öğrenme biçimine uygun olduğunun özel testler ve usuller yardımıyla araştırılıp tespit edilerek ona göre her bir öğrenci için ayrı ayrı dosyaların hazırlanması gerekmektedir.
Alıntı:
Bununla birlikte bu yeni modelin dünyanın sayılı üniversitelerinde başarı ile kullanılmaya başlanması bizleri bu konuda meraka sevk etmektedir.
Ülkemizin asıl eğitim sorunu ilkokuldan başlamıyormu?Bence üniversitelerde uygulanacak yöntemden önce ortaöğretimi düzeltmeye yönelik çalışmalar yapılmalı.yoksa temeli zayıf olan öğrencilerin isterseniz ailesini atasını dedesini araştırın ona göre eğitim verin.
Acaba o öğrenci yetenek,kabiliyet,gizilgüç adını verdiğimiz kavramlar doğrultusundamı üniversiteye gidiyor?
textilci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-09-07, 03:43   #4
.::yine-yeniden::.

hazi kullanıcısının avatarı

Giriş Tarihi: 09-02-07
İtibar Gücü: 29 hazi Sanal Karizma İstemiyor
kaç üniversite öğrencisi okuduğu bölüme ilgi duyuyor yada yetenekleri doğrultusunda yerleştiriliyor ki?? eğitimde bir reform yapılacaksa temelden başlamalı ki öğrenci sonraki eğitim döneminde başarı elde edebilsin...
paylaşım için sağol Ph4r3ll...

"KİMSE KİMSENİN HERŞEYİ OLAMAZMIŞ..."
hazi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 27-09-07, 17:10
Ph4r3ll
Bu mesaj silinmiştir. Ph4r3ll.
Yanıtla

Arkadaşlarınızla Paylaşın

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları